Kış mevsimi ve havaların iyice soğumasıyla hastalıklar kendini iyice göstermeye başladı. Özellikle yoğun iş temposunda bir çalışan yada sınav döneminde bir öğrenciyseniz hastalanmak en son isteyeceğiniz şey olacaktır. Vücut direncimizi arttırmak, hastalıklarla mücadele etmek için antioksidan yönünden zengin olan kış meyvelerini tüketmeye özen göstermeliyiz. Vitamin yönünden zengin olan bu meyveleri tüketmekle daha sağlıklı ve aktif bir gündelik yaşantıya hazırlıklı olabilirsiniz.
Yapıları gereği genellikle posalı olan kış meyvelerini günde en az 2 3 porsiyon tüketmek, sizi hastalıklardan korumakla kalmayacak; aynı zamanda tokluk hissi vereceğinden kışın formunuzu korumaya da yardımcı olacaktır.
Kış aylarında evlerimizin vazgeçilmezlerindendir. Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır. İçerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Kanın temizlenip pıhtılaşmasında, cildin yenilenmesinde etkilidir. Kesik ve yaraların iyileşme sürelerini de hızlandırmaktadır.
Mandalinave greyfurtta aynı portakal gibi C vitamini yönünden zengin bir meyvedir. Grip, nezle, soğuk algınlığından korunmada yardımcıdır. Posalı meyvelerin temel özelliklerinden olan hazmı kolaylaştırması, kanı temizlemesi de bu meyvelerin yararlarındandır. Greyfurtun kan şekerini düzenlediği kanıtlanmıştır. Bunun için özellikle şeker hastalarının taze sıkılmış greyfurt suyu tüketmelerini tavsiye ediyoruz.
A ve C vitamini yönünden zengin bir kış meyvesidir. 1 kivideki C vitamini 2 portakaldaki C vitaminine denktir. Kemik gelişimine, üremeye ve gözlere faydası olduğu bilinmektedir.
A,B6,C vitaminleriyle birlikte yüksek oranda potasyum içerir. Bu potasyum güçlü kemik gelişimi demektir. Afrodizyak etkisi olduğu bilinmektedir. B6 vitamini yüksek miktarda içerdiğinden bağırsak kanseri riskini azaltmadır. Bir araştırmaya göre haftada 4 adet muz tüketen bir insanda, böbrek kanserine yakalanma riskinde %50 lik bir düşüş olduğu görülmüştür.
A, C, E, B1 ve B2 vitaminleri yönünden zengin olan bu meyveler, kan şekerini dengeler, vücut direncini arttırı, kansere karşı koruma sağlar, kötü kolestrolü düşürmekte de faydası vardır. Kabuklarıyla birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle armutun tansiyonu dengeleyip, kabıza iyi geldiği bilinmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder